17.07.2010

Mercimekli Börek (Bükme Zuzumun Tarifi)

Malzemeler:
1 kg Un,

2 su bardağı yeşil mercimek,
200 gr ezilmiş haşhaş,
4/1 margarin
1 kuru soğan (isteğe bağlı),
Bir demetin 4/1’i maydonoz /isteğe bağlı)
1 çay kaşığı karabiber, kimyon,
Sıvı yağ (yarım çay bardağı haşhaş için yarım çay bardağı hamur soğan için), Tuz,
1 tatlı kaşığı Sirke

İç malzemenin hazırlanışı:

Mercimek ayıklanıp yıkandıktan sonra, üzerini 1 parmak geçecek kadar su ile haşlanır (yarım saat). Soğanlar ince ince kıyılır yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavrulup pişirilir. Haşlanan mercimek içine kavrulmuş soğan, maydonoz, kimyon, karabiber ve yeterince tuz katılılarak karıştırılır. Haşhaş’ın hazırlanışı Margarin eritilip yarım çay bardağı sıvı yağ ile birlikte ezilmiş haşhaş ile karışıtırılır Hamurun.


Hazırlanışı:
1 kg un çukur bir kaba konulur. Ortasını havuz gibi açarız, tuz, sirke katılır. Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar su ile yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır. (15-20 dk) Dinlenen hamur 2 ye bölünür bir parçası oklava yardımı ile açılır, hazırladığımız haşhaş heryerine sürülür, rulo halinde dürülürüp dinlenmeye bıralılır. Hamurun diğer kısmınada aynı işlem uygulanır. 10 dk dinlendirdikten sonra oklava yardımı ile tekrar açılır. kare şeklinde kesilir.
Mercimekli malzeme içerlerine konur ve kare şeklindeki hamurların 2 uçları birleştirilerek kapatılır.
Kapattığınız taraflar alta gelecek şekilde önceden yağladığımız tepsiye dizlir. Kalan haşhaş üzerlerine sürülecek kıvama getirildikten sonra sürülür. Fırına verilir üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir (20 -25 dk).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder